Wat te doen tegen muizen?

Een muizenplaag in huis is erg vervelend. Als je last van muizen hebt en het niet goed aanpakt kun je er lang last van blijven houden. Muizen zijn namelijk erg vruchtbaar en binnen een afzienbare tijd produceren ze nieuwe nestjes. Om muizen te kunnen bestrijden moet je weten of er inderdaad muizen in huis zijn, waar de muizen zich bevinden, welke bestrijdingsmethoden je het beste kunt toepassen en hoe kan je een eventuele muizenplaag voorkomen.

Signalen

Er zijn verschillende signalen waar je op moet letten om erachter te komen of je inderdaad last hebt van muizen in huis. Ten eerste laten muizenkeutels achter. Dit zijn donkere hagelslag-achtige stukjes die je op de grond, onder het fornuis of in de keukenkastjes kunt aantreffen. Ten tweede laten muizen een sterke geur achter wat ruikt naar een mix van urine en mottenballen. Ten derde kun je muizen vaak horen rondlopen en knagen, bijvoorbeeld in je muren of op zolder. Tenslotte laten muizen vaak opvallende schade achter, zoals gaten in kartonnen dozen, muizenholletjes en stuk geknaagde snoeren.

 

Muizen houden van knusse donkere plekken met eten binnen bereik, dus bijvoorbeeld in de keuken onder de koelkast, achter of onder keukenkastjes, tussen muren en plafondsystemen en in voorraadkasten. Het is belangrijk om ongeveer een keer per maand op deze plekken te controleren, indien mogelijk, zodat je een plaag kan voorkomen.

Bestrijdingsmethoden

Een milieu- en diervriendelijke methode is de Plug in Pest Free. Hiermee kun je muizen bestrijden op de minst bereikbare plekken in huis. Het is een elektrische unit die in een stopcontact zit en waarmee door een elektromagnetisch veld muizen en andere ongedierte des-georiënteerd raken.

Ten tweede bestaan er kleine ijzeren kooien waar een stukje eten in gelegd moet worden. Zodra de muis erin loopt klapt de kooi dicht. Zo kan de muis vervolgens ergens buiten weer losgelaten worden. Dit een vriendelijkere vorm van muizenbestrijding dan muizenvallen.

Ook bestaat er muizengif die achter en onder meubels achtergelaten moet worden. De muis eet van het gif en zal dan ergens op een donker plekje binnen 24 uur sterven. Dit is echter geen aan te raden methode, aangezien werken met gif gevaarlijk is voor de gezondheid en spelende kleine kinderen, en omdat de muis vaak op een moeilijk bereikbare plek sterft en dan kan gaan stinken.

 

Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Een kat in huis werkt afschrikwekkend voor de meeste muizen en tevens als een natuurlijke bestrijder. Ook is een goede hygiëne een manier om muizen te voorkomen. Maak grondig schoon in de keukenkastjes en rondom de koelkast. Bewaar eten in goed afgesloten bakjes en kastjes. Ruim de zolder en voorraadkasten goed op zodat er geen mogelijke nestelplaatsen zijn.