Wat haal ik uit mijn zonnepanelen?

Wist je dat er een formule bestaat die de opbrengst van je zonnepanelen berekent? Met deze formule kan je zelf thuis de opbrengst berekenen die jouw zonnepanalen opleveren. Met de opbrengst van zonnepanelen wordt de hoeveelheid kilowattuur, oftewel kWh, die er jaarlijks wordt opgewekt bedoeld. Zodra je eenmaal weet wat een zonnepanel in jou situatie oplevert, kan je precies bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Nu denk je misschien dat je je zonnepanelen in de warme zomer maanden de meeste energie opleveren. Niets is minder waar! Hoe warmer het is, hoe minder zonne-energie zonnepanelen namelijk kunnen opwekken. Wat blijkt is, dat de lente het seizoen is met het meeste rendement voor zonnepanelen.

Duurzaamheid met zonnepanelen

Tegenwoordig is duurzaam wonen een grote trend in Nederland. Veel huishoudens stappen daarom over op duurzame maatregelen om hun woning duurzamer te maken. Een van de manier waarop je jouw woning goed kan verduurzamen is door gebruik te maken van zonnepanelen. Met zonnepanelen voorzie je jouw eigen woning namelijk van groene energie die je helemaal zelf hebt opgewekt.

Waarom is zonne-energie goed voor het milieu?

Zonne-energie is de meest groene en schone energie die er op het moment bestaat. Er wordt tegenwoordig nog te veel gebruik gemaakt van andere fossiele brandstoffen die niet goed zijn voor het milieu. Bij de verwerken van deze energie bronnen komt er veel CO2 vrij. Deze CO2 is ontzettend slecht voor het milieu. Een andere reden waarom deze fossiele energiebronnen slecht zijn voor het milieu is dat deze bronnen op raken. Omdat zij snel opraken betekent dit dat het met transport vervoerd moet worden. Ook dit transport is ontzettend slecht voor het milieu. Door gebruik van zonnepanelen verminder je de CO2 uitstoot aanzienlijk.  

Levensduur van zonnepanelen

Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Na deze 25 jaar leveren deze zonnepanelen vaak nog zo’n 80% van de oorspronkelijk energielevering. Dit maakt dat deze investering qua duurzaamheid een hele verbetering is. Het is zelf mogelijk om bij een verhuizing de zonnepanelen mee te verhuizen. Let hierbij wel op dat een woning met zonnepanelen meer waard is. Denk daarom goed na of je deze mee wilt nemen of je op de nieuwe woning opnieuw zonnepanelen laat monteren.

Misvatting over zonnepanelen

Een belangrijke misvatting over zonnepanelen is Nederland is dat zonnepanelen alleen energie opwekken wanneer de zon schijnt. Dit is niet het geval. Zonnepanelen werken namelijk op licht en wekken dus alle seizoenen stroom op. Ook is het niet zo dat zonder zon je geen stroom hebt. Wanneer er minder stroom wordt opgewekt door zonne-energie dan er nodig is, dan wordt er automatisch gebruik gemaakt van de fossiele brandstoffen die op dat moment nodig zijn.