Lekkage? Bel een loodgieter!

Denkt u dat u last heeft van een lekkage in uw woning? Ziet u bijvoorbeeld ineens rare vlekken op uw mooie witte muur? Of leksporen op het plafond? Of wat vaker voorkomt bij waterschade: schimmelplekken op muren en plafonds? Dit is natuurlijk erg onwenselijk. Misschien weet u niet precies wat u moet doen wanneer u een lek denkt te hebben. Daarom kunt u hier een paar do’s en don’ts over hoe te handelen bij een lekkage lezen!

Wat niet te doen bij een lekkage?

Uw muur openbreken

Wanneer de lekkage niet zichtbaar is met het blote oog wordt er ook wel gesproken van een ‘onzichtbare’ lekkage. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij vochtplekken. Wanneer u denkt dat hier een lekkage zit, begin dan niet gelijk met het openbreken van de muur! Dat is onnodig, aangezien de lekkage niet eens op die plek hoeft te zitten, maar misschien wel tientallen centimeters verder. Als u dan de muur open breekt kan het zo zijn dat u het lek helemaal niet ziet en is het sloopwerk overbodig geweest. In dit geval is het dan dus ook ontzettend aan te raden om een loodgieter in te schakelen. Die beschikt namelijk over allerlei speciale apparatuur om de oorzaak van het lek op te sporen zonder ook maar een klein beetje schade te brengen aan uw muur.

 Zelf proberen het lek te dichten

Heeft u een lekkende waterleiding? Dan de leiding waarschijnlijk zwak of versleten. Ook kan het zijn dat een koppelstuk niet meer helemaal goed vast zit. Het kan zo maar zijn dat u het lek groter maakt wanneer u probeert om het lek zelf te dichten. Dan ontstaat er nog meer schade, en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Wat wél te doen bij een lekkage?

Een loodgieter bellen!

Een loodgieter weet precies wat er moet gebeuren wanneer er een lekkage is of er een mogelijk lekkage moet opgespoord worden en beschikt over de juiste apparatuur om dit te doen.

Het water opvangen

Ook wanneer u al een loodgieter heeft gebeld moet u niet stil blijven zitten. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat u het water van de lekkage opvangt. Zeker wanneer het nog een tijd kan duren voordat de loodgieter er is moet u dit niet vergeten. Zo voorkomt u nog meer schade aan uw woning. Wanneer water uit het plafond naar beneden aan het druppelen is, dan kunt u dit opvangen met een emmer of bak. Als er water langs een leiding naar beneden loopt, is het een goed idee om handdoeken te plaatsen rondom alle lekke leidingen en natuurlijk op de grond. Op die manier kunt u het grootste gedeelte van het water opvangen.

Uw leidingen onderhouden

Heeft u te maken gehad met een lekkage en wilt u voorkomen dat dit u weer een lekkage zult krijgen? Dan moet u regelmatig onderhoud uit laten voeren aan uw leidingen. Dit moet natuurlijk ook wanneer u nog nooit een lekkage heeft gehad. Op een gegeven moment gaan leidingen slijten waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan. Dit kan altijd gebeuren, ook al mogen leidingen vaak van stevige metalen gemaakt zijn.

Bel dus een loodgieter wanneer u een lekkage heeft of denkt te hebben!

Zoals u heeft kunnen lezen is de nummer één tip bij een lekkage het inschakelen van een loodgieter. U kunt zelf namelijk nooit precies weten of u de juiste locatie van het lek heeft gevonden, maar ook wanneer u een lek heeft gevonden is het niet aan te raden om deze zelf te gaan dichten. Dit is echter af te raden! U kunt beter direct een loodgieter inschakelen om uw lekkage op te lossen. Daarnaast is een loodgieter ook nodig voor het uitvoeren van onderhoud.

Onze loodgieters staan voor u klaar

Wacht niet langer en maak een afspraak bij Loodgieters.nl. Bel met het gratis servicenummer 0800–2400 000.  Bij noodgevallen is er een vakman doorgaans binnen 30 minuten bij u aanwezig! De loodgieter zal uw lekkage verhelpen en u zult snel van alle nare gevolgen van de lekkage af zijn!