Is een olijfboom geschikt als binnenplant?

De olijfboom is een sterke boom. Hij kan honderden jaren oud worden. Hij kan leven op arme grond, lang zonder water en tropische temperaturen deren hem niet. Maar is een olijfboom ook een goede keuze voor de woonkamer?

Ja, een olijfboom kan prima binnen worden neergezet. Wil je ook een boom in huis? Op BoomNL staan de mooiste mediterrane olijfbomen. Olijfboom kopen? Hier vind je ze in alle soorten en maten.

Uit Spanje

Deze olijfbomen worden gekweekt in de eigen kwekerij in Spanje. In een warm en zonnig klimaat gedijt de olijfboom het beste. De meeste Nederlanders kennen deze mediterrane planten dan vooral ook van een vakantie in Spanje, Griekenland, Italië of een ander land rond de Middellandse Zee.

Een olijfboom kan zeker ook binnenshuis worden geplaatst mits je aan enkele voorwaarden voldoet. Zo’n fraaie boom past goed in een modern interieur. De grijsgroene blaadjes harmoniëren met een strakke inrichting met veel grijstinten.

In een pot

Voor in huis kies je voor een mooie pot, rieten mand of stoere plantenbak. Een olijfboom heeft het naar zijn zin in de volle grond maar een plantenbak kan dus ook. Vul de pot met een mediterraan substraat. Deze speciale kwaliteitsgrond voor olijfbomen zorgt voor zeker drie maanden voeding en houdt goed water vast. Hydrokorrels onder in de bak zijn een goede keuze.

De olijfboom geef je één keer per week water. Zorg ervoor dat de kluit niet uitdroogt. Te nat is echter helemaal uit den boze. Wat extra voeding is welkom. Op BoomNL.nl kun je mediterrane meststoftabletten kopen. Die bevatten organische meststof en werken gedurende twaalf maanden. 

De plek

Een olijfboom heeft veel zon nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de boom op de lichtste plek in de woonkamer. Een plek met direct zonlicht, maar zeker niet te dicht voor het venster. Pal voor het raam zouden de bladeren kunnen verbranden. De boom houdt niet van tocht en verwarmingslucht. Zet hem dus niet bij deuren die de hele dagen open en dicht gaan en ook niet bij radiatoren en ventilatieroosters.

De olijfboom kan als hij voor de eerste keer binnen komt te staan bladeren verliezen. Dit komt meestal na korte tijd weer goed. In de woonkamer is de kans niet zo groot dat de boom in het voorjaar gaat bloeien en daarna vruchten gaat dragen. Binnen is de olijf extra gevoelig voor wolluis en schildluis.

De groenblijvende olijfboom kan beter niet het hele jaar binnen staan. Zet hem in de winter op een koelere plek.

Alternatief

Wil je je niet direct wagen aan een grote olijf koop dan een mini-olijfboom van zo’n 35 centimeter hoog die past in een potje van 15 centimeter of een bonsai-uitvoering. Of kies voor een kunstexemplaar met een natuurlijke stam en takken met bladeren van zijde. Die zijn bijna niet van echt te onderscheiden.