Geld besparen op je energierekening
Een huishouden draaiende houden kost veel geld, dus wanneer je ergens geld op kunt besparen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Tegenwoordig hoor je vaak op het nieuws dat de energieprijzen stijgen en dat kan een flinke tegenvaller in de maandelijkse lasten betekenen.
Meestal sluit je een vast contract met vaste tarieven voor een bepaalde periode af en na deze periode wordt jouw contract omgezet naar variabele tarieven. Met de huidige dure tarieven is dat niet zo gunstig. Wil je geld besparen, dan is de eerste stap om je energiecontract eens te bekijken.
Vergelijk de prijzen
Gelukkig is het tegenwoordig makkelijk om de prijzen van de energieleveranciers te vergelijken. Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je jouw verbruik en gezinssamenstelling in kunt vullen en dan krijg je direct verschillende aanbiedingen in beeld. Zo kun je meteen zien hoeveel je kunt besparen en overstappen naar de goedkoopste leverancier.
Groen of grijs?
Vroeger was groene energie iets speciaals en kon daarom duurder uitvallen. Tegenwoordig wordt het door veel aanbieders aangeboden en maakt de prijs geen verschil meer met grijze energie. Zo kun je, als je het milieu ook nog een handje wilt helpen, besparen op je energie en verantwoord bezig zijn!
Je kunt op vergelijkingssites de energie vergelijken en de aanbieder kiezen die jou het beste aanbod geeft voor je portemonnee en het milieu.
Overstappen, zo geregeld
Vroeger had ik het idee dat overstappen veel werk was en daarom stelde ik het best lang uit. Maar het is heel simpel! Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelden bij de nieuwe energieleverancier. Zij zullen je vragen om je meterstanden en wie je oude leverancier is. De rest regelen zij voor je. Zij zorgen dat je oude contract opgezegd wordt en dan maakt je oude leverancier de eindafrekening op aan de hand van jouw doorgegeven meterstanden.
Het enige waar je wel op moet letten bij het overstappen, is de einddatum van jouw contract. Je sluit altijd een energiecontract af voor een bepaalde tijd, dit zal meestal 1, 2 of 3 jaar zijn. Stap je over voor de einddatum, dan kun je een boete voor contractbreuk krijgen. Deze boete kan variëren van 50 tot 200 euro.
Loopt je contract nog voor langere tijd, vraag dan voordat je het nieuwe contract afsluit aan de nieuwe leverancier of zij de boete voor je betalen, anders kun je waarschijnlijk beter nog even wachten met overstappen. Je wilt tenslotte met de overstap wel geld gaan besparen en niet extra uitgeven aan boetes!
Loopt je huidige contract bijna af, dan zal de nieuwe energieleverancier meestal voorstellen om direct na de einddatum de energielevering over te nemen van je huidige leverancier. Zo krijg je ook geen boete en kun je wel zo snel mogelijk gaan profiteren van de lagere tarieven.