Tips voor het opruimen en voorkomen van bladafval

Vrijwel iedereen met een tuin heeft er een hekel aan; bladafval. Zeker in de herfst kan je mooie tuin binnen no-time helemaal vol liggen met vieze bruine dode bladeren. Naast dat dit er onverzorgd uitziet, kunnen je tegels er op de termijn ook van gaan schimmelen. Door de natte bladeren kan er namelijk geen zonlicht meer bij de tegels komen. Het is dus zaak dat bladafval zoveel mogelijk voorkomen wordt, en dat hetgeen dat toch valt zo snel mogelijk opgeruimd wordt. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips verzameld!

Een bladblazer of bladzuiger kopen

Veel mensen ruimen hun bladeren op met een hark of bezem. Wanneer je een klein tuintje hebt zal dit prima gaan. Echter zijn er tegenwoordig verschillende alternatieven waarmee het opruimen van bladeren sneller gaat. Bijvoorbeeld met behulp van een bladblazer. Hiermee kun je al het blad op één hoop blazen zodat je het daarna makkelijk op kunt ruimen. Nog iets makkelijker is een bladzuiger. In plaats van dat je hiermee de bladeren ergens anders heen blaast, zuig je ze op. Ze komen dan in een zak terecht die je in 1x eenvoudig kunt legen. 

Bladkorven

Wanneer je veel bladafval hebt kan je GFT-afvalbak al snel vol raken. In de meeste gemeenten staan echter op verschillende plekken bladkorven in de herfst. Hier kun je gratis je bladeren in kwijt. Kijk dus waar in jouw dorp of stad dergelijke bladkorven staan zodat je niet met overvolle afvalbakken komt te zitten!

Planten die geen blad verliezen

Veel planten laten in de herfst hun bladeren vallen. Echter bestaan er ook planten die hun blad het hele jaar door behouden. Door te letten op het type planten die je in je tuin zet kun je dus een hoop bladafval voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Wanneer je planten wilt gebruiken als tuinafscheiding is het verstandig om te kiezen voor beuk planten. Een bijkomend voordeel van het feit dat bladeren niet uitvallen is dat je tevens je privacy behoudt in de herfst en winter. Ook hebben beuk planten verder weinig onderhoud nodig.