Tips voor het aanleggen van je tuinverlichting

Je tuin is niet compleet zonder goede verlichting. Dat is één ding wat wij zeker weten. Het inrichten van je tuin met goede verlichting kan een hele klus zijn. Er is zoveel te krijgen op het gebied van LED tuinverlichting, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Het grootste probleem hierbij is vaak dat alles een beetje holistisch aan moet voelen. Je wilt immers geen wildgroei aan verlichting hebben. Dat zorgt ervoor dat we ervoor moeten zorgen dat onze tuinverlichting op elkaar aansluit. Dan krijg je het mooiste effect. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat de tuinverlichting past bij hetgeen wat we voor ogen hebben. Anders gezegd, de verlichting moet een doel hebben. Het doel van de tuinverlichting kan tal van zaken zijn. Hier gaan we later verder op in.

Het doel van de verlichting

Rommelige tuinen kenmerken zich door veel verlichting dat weinig doel heeft. Mooie en strakke tuinen hebben verlichting wat een doel heeft. Hierbij kun je denken aan het verlichten van een pad of het belichten van een struik of haag. Wat het doel van de verlichting ook is, het moet een doel hebben. Plaats daarnaast niet teveel verlichting met een ander doel te dicht op elkaar. het is niet perse de bedoeling dat jouw verlichting vanuit de ruimte te zien is.

Kleurtemperaturen

De mooiste tuinen hebben een egaal licht. Dit betekent dat de verlichting overal ongeveer hetzelfde is. Je wilt natuurlijk dat je tuin geen vergaarbak is van verschillende lichtkleuren. Heb je ooit gekozen voor een kleurtemperatuur van 3000K, dan kies je nu ook voor verlichting in dezelfde range. Die range kan lopen van 2700K tot 3300K. Uiteraard kan er ook wat tussen zitten van 4000K, maar gebruik dit dan vooral voor het verlichten van een haag. 

IP-waarde

De laatste belangrijke factor is de IP-waarde. IP-waarde geeft aan hoe goed je verlichting tegen vocht en stof kan. Een belangrijke maatstaf hiervoor is kijken hoe de verlichting komt te hangen of staan. Is de kans groot dat deze vol in de regen komt waarbij de kans op onder water staan aanwezig is? Dit is vaak met grondspots, zorg dan dat je een IP-waarde hebt van minimaal 65. Hangt de verlichting aan de muur? Dan kun je prima kiezen voor een IP-waarde van 44.

Succes

Ik wens je heel veel succes bij het inrichten en optimaliseren van je tuinverlichting en hoop dat je iets hebt gehad aan de tips uit onze blog.