Soorten coniferen

Leylandii coniferen behoren tot de schubconiferen. Schubconiferen hebben een soort naalden, net als naaldbomen. Het uiterlijk van een schubconifeer is echter veel zachter dan dat van naaldbomen. Ze voelen bovendien ook zachter aan. Leylandii coniferen kunnen afhankelijk van de standplaats en lichtinval ontzettend snel groeien. Sommige soorten groeien tot wel 80 cm per jaar. Wanneer ze niet gesnoeid worden kunnen deze coniferen wel 15 meter hoog worden.

Er zijn verschillende kleuren en variëteiten van de Leylandii conifeer verkrijgbaar. Over het algemeen groeien de gele varianten vanaf het eerste jaar vrij compact, waardoor al snel een mooie, dichtte haag ontstaat. De groene varianten hebben vooral de eerste jaren een open groeiwijze. Hierdoor duurt het iets langer voordat de haag zichtdicht is.

Een haag van Leylandii

De Leylandii conifeer is erg geschikt voor een formele haag. Dit komt omdat ze bijzonder goed te snoeien zijn in een strakke vorm. Omdat ze snel en dicht groeien zijn ze bovendien ook zeer geschikt als tuinafscheiding. Vooral in nieuwbouwwijken wordt de Leylandii conifeer veel toegepast. Dit is met name vanwege de snelle groei, maar uiteraard ook omdat de Leylandii het hele jaar door zijn mooie kleur behoudt.

Ondanks de snelle groei van de Leylandii duurt het enkele jaren voordat een zichtdichtte haag ontstaat. Dit is met name het geval bij de groene varianten. De Leylandii conifeer heeft een bijzonder mooie uitstraling wanneer deze in een haag wordt geplaatst en wanneer de haag eenmaal dichtgegroeid is ontstaat een mooie, volle, groene haag.

Verzorging

Voor de verzorging van Leylandii coniferen ben je geen groene vingers nodig. De conifeer is vrij gemakkelijk. Ze kunnen in de schaduw, de halfschaduw of in de zon staan. Ze houden alleen niet van natte voeten. Je moet er bovendien wel rekening houden dat deze coniferen vanwege hun snelle groei, minimaal twee keer jaar gesnoeid moeten worden. Daarnaast zijn ze in het voorjaar misschien wat extra mest nodig. Dit geld overigens voor alle planten die in een haag worden gezet. Zoveel planten op een relatief klein stukje grond maken de in de grond aanwezige voedingstoffen namelijk erg snel op.

Snoeien

Bij het snoeien is het van belang om de bovenkant van de haag iets smaller te snoeien dan de onderkant. Dit zorgt er voor dat de haag stabiel blijft en voldoende zonlicht krijgt. Bovendien is het belangrijk om de Leylandii conifeer niet te ver terug te snoeien. Als de conifeer tot op het oude hout terug wordt gesnoeid zal deze niet meer uitlopen. Het is daarom beter om de Leylandii te scheren. Om verbranding te voorkomen kun je dit het beste doen op een bewolkte dag.