Graszoden kweken

Graszoden zijn kant en klaren grasmatten die je bijvoorbeeld in je tuin kan leggen. Een graszode is stuk opgerold gazon. Een graszode is een stukje gazon dat wordt afgesneden bij de kweker. Een graszode bestaat uit grasplantjes. Deze grasplantjes kunnen met hun worteltjes het zand en aarde bij elkaar houden. Ze kunnen in verschillende maten worden geleverd. Ze zijn dan ook erg bekend bij particulieren, bedrijven en sportverenigingen. Als je een graszoden legt kan je er snel gebruik van maken. Voor bijvoorbeeld voetbalvelden is dit heel handig. Het betekent namelijk dat ze het veld na een week weer intensief kunnen gebruiken.

Hoe worden graszoden gekweekt?

Graszoden worden gekweekt op zandvelden. Het klimaat in Nederland is heel goed voor het kweken van graszoden. Nederland is dan ook een van de grootste in het kweken van graszoden. Het kweken van graszoden bestaat uit verschillende stappen.

  • Als eerste de voorbereidingen op het inzaaien. Ze beginnen hierbij met het frezen van de grond. Frezen is het luchtig maken van de grond. Op deze manier kunnen de wortels zicht makkelijker verspreiden. Ook zorgt dit voor een goede drainage van de bodem. Dit is niet alleen belangrijk voor de graszoden, maar ook voor het onderhouden en oogsten van de graszoden. Vervolgens wordt de grond gelijkmatig verdicht.
  • De tweede stap is het inzaaien. Als de grond klaar is kan het hele veld worden ingezaaid. Voor het inzaaien wordt zaaimengsel gebruikt dat geschikt is voor het bepaalde graszoden dat ze willen kweken. Voor het inzaaien wordt ongeveer 2 kg graszaad gebruikt voor 100m2.
  • De derde stap is het onderhouden. Het onderhouden is grotendeels hetzelfde als bij je eigen gazon. Het moet gemaaid, bemest en beregend worden. Alleen bij een kwekerij worden de graszoden nog regelmatig gerold worden. Ook wordt natuurlijk de ongedierte en het onkruid bestreden. Deze worden bestreden door het gras met bestrijdingsmiddelen te besproeien.
  • De laatste stap is oogsten. Het oogsten wordt met grote machines gedaan. Deze machines hebben maar één bestuurder nodig. De rest kan de machine helemaal automatisch. Deze machine snijdt een dunne strook af en rolt dan over een band waar hij op juiste lengte gemaakt wordt. Daarna wordt deze strook opgerold en op een palet opgestapeld.

 

Hoelang duurt het graszoden kweken?

De graszoden heeft 12 maanden nodig op volgroeit te zijn. Daarna kunnen de graszoden geoogst worden. Graszoden kunnen echt niet eerder dan 12 maanden geoogst worden. De wortels zijn dan nog niet volgroeit en kunnen het zand nog niet bij elkaar houden.