Hoe schilder je hout het beste

Je wilt een iets donkerdere kleur hout hebben in de tuin. Je hebt echter geen zin en ook geen budget om weer nieuwe terrashout te laten aanleggen. Hierom wilt het terrashout laten beschilderen met een verf in een donkerdere tint. Zijn er echter zaken waar je op moet letten om het hout zo goed mogelijk te laten schilderen?

Restjes verf

Voordat je een nieuw laagje verf gaat aanbrengen moet je ervoor zorgen dat de ondergrond zo egaal mogelijk is. Als het hout waar je overheen wilt gaan eerder al geverfd was heeft het extra aandacht nodig. De restjes verf die afgebladderd zijn en dus loskomen moet je van het hout afschrapen. Na het verwijderd te hebben ga je met een schuurpapiertje langs de plekjes om de plekjes zo glad mogelijk te krijgen. Hierdoor zal een eventuele nieuwe verflaag er beter en mooier bovenop komen.

Soort verf

Welke soort verf is nou het beste voor binnen en welke soort verf kun je het beste buiten gebruiken? Er is hier wel een advies voor. Ik bedoel hout dat buitenshuis is en binnenshuis is daar zit een verschil tussen. Het hout buiten krijgt veel meer over zich heen dan hout dat op de vloer in huis ligt. Hout buiten krijgt te maken met felle zon, harde wind, regen, sneeuw en hagel. Dit hout heeft veel meer bescherming nodig om zichzelf staande te kunnen houden dan hout binnenshuis. Hoogglansverf staat erom bekend dat deze soort verf sterker is dan zijdeglansverf. Om deze reden is het handiger om hoogglansverf aan te brengen op hout dat buiten staat. Het hout dat minder bescherming nodig heeft, heeft genoeg aan zijdeglansverf.

Droogtijd

Misschien heb je het hout wel prachtig geschilderd en afgewerkt. Het verf is compleet dekkend en gelijk aangebracht. Nu denk je vast dat je klaar bent, maar er is een punt die je snel alweer vergeten bent. De droogtijd. Op het moment dat het verven erop zit is het erg belangrijk dat het hout de tijd krijgt om te drogen. Ieder verf heeft een eigen droogtijd die aangegeven staat op het blik verf. Echter kunnen we over het algemeen concluderen dat hout binnenshuis 12 uur de tijd nodig heeft om op te drogen en hout buitenshuis 16 uur. Buitenshuis kan je niet veel doen aan het beschermen van het hout, maar zorg ervoor dat je zo ver mogelijk uit de buurt van het hout blijft binnenshuis. Op deze manier ontstaat er zo min mogelijk wind in huis en vliegen er zo min mogelijk stofjes etc. tegen het hout aan. Je wilt natuurlijk niet hebben dat er allemaal stofjes vastgeplakt zitten in het verf die dan jouw nieuwe vloer verpesten.

Tips

Als eerste is het belangrijk om voor een goede ondergrond te zorgen. Zorg ervoor dat er geen restjes afgebladderd verf op het hout aanwezig zijjn. Schuur het hout zo gelijk mogelijk voordat je met de juiste verfsoort overheen gaat. Hoogglans verf voor buitenshuis en zijdeglans verf voor in huis. Laat tot slot het verf volledig uitdrogen en voila het hout is klaar!